گفت و گویی با رئیس دانشگاه، مقارن با ۲۰ دی سالروز وفات شهادت گونه میرزاتقی خان امیرکبیر

 | تاریخ ارسال: 1400/10/20 | 

گفتگوی روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر با دکتر قدسی پور رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با توجه به  فرا رسیدن بیستم دی ماه، سالروز وفات شهادت گونه امیرکبیر:

پیرامون شخصیت امیرکبیر و وجه نامگذاری آن بر روی این دانشگاه مختصری توضیح بفرمایید. 

از دارالفنون تا صنعتی امیرکبیر
 تاریخچه ۹۳ ساله دانشگاه صنعتی امیرکبیر 
یکی از شاخص‌های اعتبار هر دانشگاهی قدمت آن است. بر این اساس بسیاری از کشورها در صدد هستند تا با بررسی هویت اصلی دانشگاه، فعالیت‌هایی را از گذشته حتی اگر همسو با فعالیت فعلی‌شان نباشد، بیابند تا بتوانند به قدمت دانشگاه اضافه کنند. قدمت دانشگاه‌های ایران به قبل از اسلام بر می‌گردد و دانشگاه جندی شاپور و مدارس دینی و حوزه های علمیه از جمله این مراکز اموزش عالی با قدمت زیاد در کشور هستند. این دانشگاه از ادامه فعالیت «دارالفنون» و «پلی‌تکنیک» ایجاد شده است، قدمت فعالیت این دانشگاه به عنوان مادر دانشگاه‌های صنعتی کشور مربوط به سال ۱۳۰۷ است . اولین دانشگاه به سبک جدید که برگرفته از تجربیات غرب بود توسط میرزا تقی خان امیرکبیر با عنوان "دارالفنون" در تهران تاسیس گردید. دارالفنون همان پلی تکنیک است که در سال ۱۲۳۵ اولین فارغ التحصیل "محمد صدیق خان قاجار" با عنوان امین نظام را تحویل جامعه داد. گزاردن نام امیرکبیر بر روی دانشگاه پلی تکنیک پس از انقلاب اسلامی ایران نیز قاعدتا بر همین اساس بوده است و این افتخار بزرگی برای دانشگاه می باشد. قدمت این دانشگاه مربوط به سال ۱۳۰۷ است  و بعدها در سال ۱۳۳۶ از ادغام هنرسرای عالی و مدرسه عالی ساختمان با همکاری یونسکو دانشگاه پلی تکنیک تاسیس شد. زمین پلی تکنیک مربوط به مدرسه البرز بود که بخشی از آن به این دانشگاه اختصاص یافت، با ایجاد پلی تکنیک، هنرسرای عالی فنی به این محل منتقل شد. هنرسرای عالی مستقر و به پلی تکنیک تغییر نام داد اولین یذیرش دانشجو در پلی تکنیک در سال ۱۳۳۷ بوده است و بعد از انقلاب در سال ۱۳۵۸ این مرکز آموزش عالی به دانشگاه صنعتی امیرکبیر تغییر نام پیدا کرد. اطلاعات و مستندات و عکس‌های به دست آمده را به هیات امنای دانشگاه که وزیر علوم وقت هم از اعضای آن بود ارسال شد و هیات امنا در آخرین جلسه خود بر اساس مستندات، قدمت و سابقه تاسیس دانشگاه از سال ۱۳۰۷را تایید نمود. 
در ( دهه ۱۳۵۰) در این دانشگاه تنها ۱۲۰۰ دانشجو مشغول به تحصیل بودند در حال حاضر حدود ۱۴ هزار دانشجو در دانشگاه در مقاطع تحصیلی مختلف در حال تحصیل هستند. در آن زمان این دانشگاه دارای ۵ دانشکده مهندسی برق ، مکانیک ، عمران ، نساجی و مهندسی شیمی بود و این تعداد به ۱۸دانشکده رسیده است که این امر را می توان نشانه توسعه فعالیت های دانشگاه دانست. آرم جدید دانشگاه صنعتی امیرکبیر ۱۱ آبان ماه ۱۳۹۶ با حضور اساتید پیشکسوت این دانشگاه رونمایی شد. در آرم جدید تاریخ تاسیس این دانشگاه از سال ۱۳۳۷به سال ۱۳۰۷ تغییر یافت. امیرکبیر در دوران صدرات خود اقدامات اجتماعی فراوانی در راه بسط و گسترش عدالت و توسعه زیرساخت͏های فرهنگی و اجتماعی انجام داد. انتشار روزنامه وزین وقایع اتفاقیه نیز یکی از اقدامات شاخص او بوده است.

به نظر جنابعالی اگر امیرکبیر هم اکنون زنده بود آیا از اینکه نامش بر این دانشگاه صنعتی قرار داشت رضایت داشت؟

دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان یکی از دانشگاه͏های پیشگام و پیشرو در علم و فناوری در سطح بین المللی و ملی موجب افتخار برای نام و یاد میرزامحمدتقی͏خان فراهانی شده است. امروزه دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان دانشگاه مساله محور و معتبر بسیاری از مسائل و مشکلات کشور را حل می͏نماید .
اگر امیرکبیر هم اکنون زنده بود از اینکه اسمش  را بر روی این دانشگاه نام نهاده اند قطعا ابراز خشنودی و رضایت می کرد؛  چرا که وجود فارغ التحصیلان بی شماری  که  در صنعت، سازما ن های دولتی و در مجامع خارج از کشور مشغول به فعالیت هستند .
قرار گرفتن دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بین هزار دانشگاه برتر جهان، درخشش دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رتبه بندی های تایمز، در حوزه وب، رتبه بندی لایدن، رتبه بندی جهانی NTU،  کیو اس، شانگهای، multirank، در ارجاعات، قرارگرفتن اساتید دانشگاه صنعتی امیرکبیر در میان دانشمندان یک درصد جهان، وجود ۳۱۲ شرکت دانش بنیان که بیشتر آنها توسط دانش آموختگان این دانشگاه تاسیس شده است، وجود اختراعات بی شمار و کاربردی ، کسب رتبه اول ارتباط صنعت با دانشگاه و انجام طرح های مهم ملی، کسب رتبه ممتاز در جشنواره خوارزمی و دریافت ده‌ها جایزه در این جشنواره و عناوین برتر المپیادهای دانشجویی، ملی و بین المللی، کسب عناوین ارزنده توسط دانشجویان نخبه و خلاق از رقابت های مختلف علمی دانشجویی در سطح جهان؛ از جمله کمیکار و رباتیک، برنامه نویسی و... و همچنین وجود ۵ شهید گرانقدر که در این دانشگاه آرمیده اند و وجود دانشجویان، اساتید و کارکنان کوشا و توانمند که هم در بحث های علمی  فعالیت های شاخصی انجام می دهند و هم دارای بینش سیاسی هستند و افتخارات بی شمار دیگر باعث شده است؛ از اینکه نامش بر روی این دانشگاه قرار دارد خشنود و راضی باشد.

و در پایان وظیفه دانشگاهیان امیرکبیر در قبال اعتلای نام امیرکبیر و نقش آفرینی در توسعه و پیشرفت کشور را چه می دانید؟

رفع مشکلات اساسی کشور مبنای فعالیت اساتید و دانشجویان وهمچنین تبدیل علم به ثروت و رفع نیاز جامعه از محورهای اصلی فعالیت این دانشگاه است. اساتید و دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر باید رفرنس حل مشکلات کشور باشند.
در این برهه حساس که فشار اقتصادی بر کشور زیاد است، از نهاد دانشگاه این انتظار می رود که چرخ فناوری را هرچه بیشتر به سمت تولید و اقتصاد، سوق دهد. 
درحال حاضر برنامه راهبردی دانشگاه این است که به سمت موضوعات بنیادین و اساسی کشور حرکت کند. پتانسیل های علمی، آموزشی و فناورانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر و همچنین وجود شرکت های دانش بنیان و نیروی انسانی فرهیخته، دانش آموختگان برجسته و کارآمد دانشگاه ها و دانشمندان از ارکان  اصلی توسعه کشور به شمار می روند که قطعا این پتانسیل در دانشگاه صنعتی امیرکبیر وجود دارد.
دانشگاهیان صنعتی امیرکبیر با حرکت به سمت علوم مختلف  همچون آی تی، برق، داروسازی، نفت و پتروشیمی و ... باید توان رفع مشکلات اساسی کشور در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی ،.... داشته باشند.
در دوره جدید مدیریتی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر با هدف پیگیری مسائل کلان کشور و مشکلات ملی در سطح و تراز انقلاب اسلامی با رویکرد خودباورانه به خدمت به کشور خواهد پرداخت.